V roku 2013 sa podnikatelia nižších daní nedočkajú, tvrdí Robert Fico

04.12.2012 Bratislava

Bratislava 4. decembra (TASR) - Počas budúceho roka sa vláda Roberta Fica nevráti k 19 % rovnej dani, tak ako by si to želali slovenskí podnikatelia. Podľa premiéra Roberta Fica dôjde totiž v roku 2013 ku zhoršeniu ekonomickej situácie na Slovensku.

"My si myslíme, že rok 2013 bude ťažší ako rok 2012. Ukazujú to aj všetky odhady a analýzy, ktoré máme k dispozícii," povedal dnes Fico na Diskusnom fóre Hospodárskych novín – HNClub.

Na budúci rok tak podľa premiérových slov určite nedôjde ani k tomu, že by sa zmenili podmienky pre zamestnávanie ľudí na dohodu. Budú tak naďalej platiť odvody a dane, aké im vláda nastavila v rámci konsolidačných opatrení v Zákonníku práce.

Východisko v podpore podnikateľského sektora na Slovensku vidí Fico skôr v čerpaní eurofondov väčšími firmami, ktoré majú o to záujem. "Tu naozaj vyjednávame v rámci partnerskej dohody. Pokúšame sa, aby peniaze, ktoré idú do odstraňovania regionálnych rozdielov v rámci kohézie, boli prístupné aj pre veľkých zamestnávateľov," informoval Fico.

Ako ďalšiu možnosť vládnej pomoci podnikateľom označil Fico určité formy investičných stimulov. Ich bližšiu podobu nešpecifikoval, no ako zároveň upozornil, určite nepôjde o hotovostné finančné prostriedky. "Hovorím teraz skôr o stimuloch v nepriamej podobe daňových prázdnin, možno iných opatrení, ktoré môžme prediskutovať," dodal Fico.

 

Vyberte región